help with 125 fourtrax - Honda TRX Forum
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of 7 Old 01-22-2011, 02:46 PM Thread Starter
Junior Member
Feedback Score: 0 reviews
 
Join Date: Jan 2011
Posts: 2
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
help with 125 fourtrax

i have a 1987 125 fourtrax, should there be oil inside the left side cover around the stator? because i was having intermittent spark issues & when i take the cover off & clean the oil off of stator & pulse generator it starts & runs fine, but when i cut it off & come back later i only get intermittent spark & it seems as if i remove cover & clean oil off it start what could be wrong?
mholl is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 7 Old 01-27-2011, 03:43 PM
Super Moderator
Feedback Score: 0 reviews
 
Join Date: Jan 2011
Location: Central Illinois U.S.A.
Posts: 2,026
Thanks: 4
Thanked 243 Times in 238 Posts
I presume you have a TRX125M with the horizontal cylinder. Yes, the alternator runs in engine oil. When you pull the engine cover off, you should lose all the motor oil and have to refill it. However, the pulse generator (refered to as "generator" on the Honda parts breakdown on websites such as BikeBandit.com) which is located on the LH side of the cylinder head, should be dry. Oil getting into the chamber is usually caused by a defective seal behind the spark advancer unit, or the cylinder head is bad, the cam wobbles in the bearing (bored directly in the head) and distorts the seal letting oil get into the chamber. You either need a seal or a new head ($160 from Honda if still available). Good luck.
Here 2 help is offline  
post #3 of 7 Old 01-27-2011, 04:12 PM Thread Starter
Junior Member
Feedback Score: 0 reviews
 
Join Date: Jan 2011
Posts: 2
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
no my cylinder is more vertical. i think they changed from horizontal to more vertical in 87.
mholl is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #4 of 7 Old 01-27-2011, 08:03 PM
Super Moderator
Feedback Score: 0 reviews
 
Join Date: Jan 2011
Location: Central Illinois U.S.A.
Posts: 2,026
Thanks: 4
Thanked 243 Times in 238 Posts
OK - it does run in oil. Only a few things that I can think of for your problem: The wire that connects to the pulse coil uses a spade connector - make sure it is tight. The pulse coil might be bad (weak). The alternator stator might be weak. Normally if there is any spark you can eliminate the pulse coil and CDI box as bad. The spark plug coil might be weak, but if it is the problem you can close the plug gap down to about 15 thousandths and it will suddenly seem better. If nothing seems to help, get the stator rewound or replace it with a new one. One last thing; next time you have the cover off the alternator, try shaking the alternator rotor up and down. You might have loose crankshaft main bearings causing the gap between the rotor and pulse coil to vary. Hope this might help.
Here 2 help is offline  
post #5 of 7 Old 03-25-2012, 12:09 PM
Junior Member
Feedback Score: 0 reviews
 
Join Date: Mar 2012
Posts: 4
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
did u ever fix the problem, ive a trx 125 with exactly the same problem,no spark but when i drain the oil, clean the stator, fly wheel and pulse generator it starts right away, until i fill wit oil and it drains through again to result in no spark, ive checked and the holes seem to be there on purpose to let oil into the stator cover but killin my spark ,can anyone help please , im new to this site so please be patient wit me ,thanks

Last edited by gizmo567; 03-25-2012 at 05:41 PM.
gizmo567 is offline  
post #6 of 7 Old 11-07-2013, 12:42 AM
Junior Member
Feedback Score: 0 reviews
 
Join Date: Nov 2013
Location: arkansas
Posts: 3
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Question help with 125 fourtrax

Did you solve your problem? I have a similar problem.
Cobbler is offline  
post #7 of 7 Old 11-26-2013, 08:27 AM
Junior Member
Feedback Score: 0 reviews
 
Join Date: Nov 2013
Location: california
Posts: 1
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
vertical cylinder problem

yes i agree i too facing the same problem can solutions update please
ThomasCorn is offline  
Reply

  Lower Navigation
Go Back   Honda TRX Forum > Honda TRX Tech Garage > Engine/EFI/Drivetrain

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the Honda TRX Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in









Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome